Ovoce pro přípravu kvasu musí být dobře vyzrálé, či přezrálé, zdravé (nesmí být nahnilé nebo plesnivé, může být červivé), očištěné, bez trávy, hlíny, listí a jiných nečistot.
Před samotným kvašením upravíme následně:
- Švestky – pomačkat
- Hrušky – podrtit
- Jablka – podrtit, nastrouhat
- Třešně – odstopkovat a pomačkat
- Meruňky – pomačkat
- Broskve – odpeckovat a pomačkat
Takto upravené ovoce ukládáme do kvasných nádob (nejlépe plastové nebo dřevěné, nikdy kovové nebo hliníkové), které předem vymyjeme a zbavíme všech nečistot. Nádoby plníme maximálně do 4/5 objemu, uzavřeme nejlépe hermeticky, nebo s minimálním odvětráváním abychom zabránili přístupu nežádoucích bakterií. Ideální objem nádob je 50l a více.
Doporučujeme pořídit si na uzavření kvasnou zátku, tak abyste nádobu nemuseli předčasně otevírat. Nádoby umístíme do místnosti, ve které je konstantní teplota kolem 15 stupňů. Kvasem nemícháme a nádobou nehýbeme. Po několika dnech se na povrchu vytvoří tzv. deka, kterou nikterak nenarušujeme a neodstraňujeme, protože zabraňuje úniku alkoholu a představuje přirozenou ochranu proti infekci.
Ve chvíli kdy přestane unikat CO2, je kvašení u konce. Deka se začíná propadat, a je třeba pohlídat, aby se nepropadla do kvasu – před pálením ji opatrně sebereme. Vyzrálý kvas má zdravou vůni, šťáva není sladká.
Kvas je nutné přivézt na vypálení ve chvíli, kdy klesne obsah zkvasitelných cukrů v kvasu a přiblíží se nule. Velmi záleží na podmínkách kvašení, cukernatosti kvašeného ovoce a dalších faktorech. U hrušek je nutno přivést k vypálení ve chvíli, kdy je cukernatost mezi 1-2.
Orientační údaje délky kvašení a výtěžnost jednotlivých druhů ovoce:
Švestky:
Výtěžnost je 1 litr 50% pálenky z cca. 9 až 12 kg ovoce.
Ovoce kvasí 8 - 12 týdnů.
Jablka:
Výtěžnost je 1 litr 50% pálenky z cca. 10 až 13 kg ovoce.
Ovoce kvasí cca. 10 - 16 týdnů.
Hrušky:
Výtěžnost je 1 litr 50% pálenky z cca. 13 až 16 kg ovoce.
Ovoce kvasí cca. 6 - 10 týdnů.
Meruňky:
Nutno vypeckovat. Výtěžnost je 1 litr 50% pálenky z cca. 10 až 14 kg ovoce.
Ovoce kvasí 6 - 8 týdnů.
Broskve:
Nutno vypeckovat. Výtěžnost je 1litr 50% pálenky z cca 13 až 16 kg ovoce.
Ovoce kvasí 6 - 8 týdnů.
Třešně:
Odstopkujeme a pomačkáme. Výtěžnost je 1 lit 50% pálenky z cca. 12 až 14 kg ovoce.
Ovoce kvasí cca 3 - 6 týdnů.